Wat hebben we daarvoor gedaan?
Wmo-maatwerkvoorzieningen
ROGplus draagt zorg voor de uitvoering van de Wmo-maatwerkvoorzieningen. Vanwege de invoering van het abonnementstarief vanuit het Rijk per 1 januari 2019, steeg het aantal aanvragen voor een maatwerkvoorziening sterk. Vooral bij hulp bij het huishouden zag ROGplus een sterke stijging gedurende het hele jaar. Daarnaast stegen de tarieven door de AMvB reële prijs en nieuwe CAO voor huishoudelijke hulpen. Het jaar 2019 stond ook in het teken van de aanbesteding van de contracten hulp bij het huishouden en individuele begeleiding bij Sociaal- en Persoonlijk functioneren (SPF). De nieuwe contracten gingen per 1 januari 2020 in, behalve het perceel SPF ouderen. Deze aanbesteding loopt nog door in 2020.
Jeugd en jongeren
Ook in 2019 gaat het met de meeste jeugdigen in Maassluis goed. Toch zien we de vraag naar jeugdhulp en de kosten nog steeds (landelijk) toenemen. Naar aanleiding van stijgende kosten is een onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen binnen de jeugdhulp. Daaruit zijn een aantal beheersmaatregelen voort gekomen, waaronder een pilot rondom indicatiestelling en andere acties die onderdeel zijn van de ontwikkelagenda Jeugd. In 2019 zijn de voorbereidingen voor het MVS traject herijking jeugdhulp gestart. Het doel is om na een aantal jaar ervaring te hebben opgedaan met jeugdhulp nu te komen tot een echte transformatie en integrale hulp en zorg.
Jobcoach
In 2019 is op verzoek van de gemeenteraad extra ingezet op het creëren van werkervaringsplaatsen binnen de gemeente Maassluis, alsmede bedrijven in Maassluis. Met ingang van 1 mei 2019 is een jobcoach aangesteld voor het begeleiden, coachen en ondersteunen van inwoners van Maassluis die op eigen kracht niet slagen op de arbeidsmarkt. De jobcoach heeft de opdracht gekregen tot het realiseren van werkervaringsplaatsen bij werkgevers in Maassluis en diverse bedrijven en instanties in de regio. De jobcoach zorgt in opdracht van de gemeente Maassluis voor bemiddeling tussen de beschikbare plaatsen en het vinden van een geschikte kandidaat. Het doel van de werkervaringsplaats is dat kandidaten uitstromen naar betaald werk.
Maatwerkplaats
De gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam hebben een subsidie van € 750.000 vanuit het Asiel, Migratie en Integratiefonds (AMIF) van de Europese Unie ontvangen. Met deze subsidie wordt de 'MaatWerkplaats' gerealiseerd. De MVS-gemeenten voeren dit project uit in samenwerking met Stroomopwaarts, de opleidingsbedrijven Nextworker/ De Beroepentuin en Rijnmondbouw, taalaanbieder Stichting Novum en Subsidy House.
De 'MaatWerkplaats' heeft tot doel om statushouders met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen in hun ontwikkeling, zodat zij beter integreren en kunnen participeren. De 'MaatWerkplaat' is een fysieke ontmoetingsplek. Daarnaast wordt gewerkt met een flexibele (gezins-)aanpak. In totaal zullen 250 statushouders, waarvan 50 uit Maassluis, deelnemen aan het project. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van de taal en werk, maar ook om gezondheid, sociaal leven, zelfredzaamheid en meedoen in de samenleving. Het project heeft een duur van twee jaar en eindigt op 31 december 2021.
Samenwerking Stroomopwaarts en Vraagraak
Sinds eind 2019 is een werkconsulent van Stroomopwaarts ingezet in het wijkteam Vraagraak. Wanneer een inwoner een beroep doet op de ondersteuning van Vraagraak, wordt direct gekeken of toeleiding naar werk of vrijwilligerswerk onderdeel moet uitmaken van het hulpaanbod van het wijkteam.
Veranderopgave Inburgering
In juli 2019 is de visie veranderopgave inburgering door de raad vastgesteld. De huidige verwachting is dat de nieuwe Wet Inburgering op 1 juli 2021 wordt ingevoerd. Met deze nieuwe wet worden gemeenten weer verantwoordelijke voor de uitvoering van de Wet inburgering. De voorbereidingen voor deze nieuwe wet wordt in MVS-verband opgepakt. Gedurende 2020 wordt de wet voorbereid.