Programma 6 Sociaal domein

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Wijkaanpak 'de wijk op maat'
Met het programma 'De wijk op maat, een sterke sociale basis' zetten we in op het versterken van sociale cohesie in wijken en buurten. De ervaringen opgedaan in de Burgemeesterswijk worden meegenomen in de wijkaanpak voor de stad. Als pilot is gekozen voor de Taanschuurpolder met de buurten 't Hoofd, Oranjewijk en Taanschuurpolder/ De Put. Het programma houdt in dat we vanuit verschillende beleidsvelden aansturen op het realiseren van de bereidheid van inwoners om écht mee te doen en naar elkaar om te zien. Daarbij hebben we ook inwoners, het bestuur, het (taal)onderwijs, het jongerenwerk, de cultuursector, sportverenigingen, de politie, anti-discriminatievoorzieningen en andere organisaties uit het maatschappelijk middenveld nodig.

Eenzaamheid
Bij het thema #jebentnietalleen van Kerstfeest in de stad zijn veel organisaties betrokken. Er is een eerste aanzet gegeven aan een campagne om eenzaamheid als onderwerp breed onder de aandacht te brengen. In aanloop naar Kerstfeest in de stad is met betrokken organisaties een werkgroep gestart, een samenwerking gericht op het verminderen van eenzaamheid. Dit sluit aan bij bestaande initiatieven zoals de week van de ontmoeting, maar ook wordt het verminderen van eenzaamheid gekoppeld aan nieuwe initiatieven zoals de ‘wijk op maat’.

Versterken woonservicezones
In de Woonservicezone Oost is in Zonneburcht gestart met een pilot wonen plus. De bewoners van Zonneburcht die al hulp ontvingen en nodig hebben krijgen een totaal indicatie voor hulp, verzorging en dagbesteding. Alle diensten worden door één partij geleverd. Het betreft een unieke samenwerking tussen Argos Zorggroep, ROGplus, Zorgkantoor DSW, woningcorporatie Maasdelta  en de gemeente. Met de betrokken partijen zijn inhoudelijke en financiële afspraken gemaakt voor een pilotperiode van twee jaar. De pilot wonen plus draagt bij aan het bestrijden van de eenzaamheid, het stimuleren van ontmoeting en vergroten van welzijn.

In het kader van de doorontwikkeling woonservicezones zijn twee bijeenkomsten georganiseerd om woonwensen te inventariseren voor woonservicegebied De Vloot. Aan de twee bijeenkomsten hebben in totaal 180 mensen deelgenomen. De bijeenkomsten hebben een goede terugkoppeling opgeleverd die is gebruikt bij het opstellen van de woonvisie en de ouderenagenda.

Met de Bewonerscommissie De Vliet en andere gebruikers van het ontmoetingscentrum De Vliet is overeenstemming bereikt over de invulling van een nieuw te ontwikkelen ontmoetingscentrum aan de PC Hooftlaan. Samen met partijen is een Programma van Eisen opgesteld op basis waarvan een ontwerp voor de ontmoetingsruimte is uitgewerkt.  

Vrijwilligerswerk
Het Steunpunt Vrijwilligerswerk heeft zich ingezet om het vrijwilligerswerk in Maassluis te ondersteunen en stimuleren. Het Steunpunt organiseerde trainingen, zoals voor EHBO, fondsenwerving en coaching van vrijwilligers. De inzet vanuit het Steunpunt leverde positieve aandacht op voor vrijwilligerswerk, online én offline. Tijdens verschillende evenementen zijn de Maassluise vrijwilligers in het zonnetje gezet, bijvoorbeeld bij een theatervoorstelling voor 280 vrijwilligers en het netwerkontbijt. Dit alles gebeurde naast het dagelijkse werk: het bij elkaar brengen van vraag en aanbod voor vrijwilligers.

Deze pagina is gebouwd op 07/09/2020 10:26:55 met de export van 07/09/2020 10:23:13