Wat hebben we daarvoor gedaan?
Regionale samenwerking
Voldoende woningbouw is een regionaal samenhangende opgave. Wij werken in regioverband nauw samen met provincie, regio(gemeenten) en corporaties om die opgave tot stand te brengen. Begin 2019 is het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam ondertekend. Met dit Regioakkoord hebben wij ons verbonden aan de ambitie om te komen tot een woningvoorraad van ten minste 17.070 woningen in 2030 waarvan 6.020 in de sociale huur. Medio 2019 hebben wij ingestemd via het Samenwerkingsverband Wonen regio Rotterdam met de Woondeal Zuidelijke Randstad, waarmee Rijk, provincie en regio gezamenlijk werken aan bouwmogelijkheden en juridische en financiële instrumenten voor de bouw van 230.000 woningen tot 2040. In het najaar is gestart met de actualisatie van de verordening woonruimtebemiddeling regio Rotterdam 2015.
Woonvisie
In oktober 2019 heeft de gemeenteraad de Maassluise Woonvisie 2019-2024 vastgesteld. Daarin zijn drie uitgangspunten geformuleerd: Maassluis voor iedereen, Maassluis wil leefbare, gemengde wijken, Maassluis investeert in een duurzame toekomst. Die uitgangspunten zijn nader uitgewerkt en in ambities vastgelegd via zeven opgaven: Betaalbaar voor alle groepen, Doorstroming bevorderen, Bouwen, bouwen, bouwen, Maassluis duurzamer maken, Wonen met begeleiding en zorg, Leefbaarheid in wijken en buurten bevorderen, en Tijdelijk wonen. Elk van deze opgaven kent speerpunten waarmee gericht gewerkt kan worden aan verbetering van het bouwen en wonen in Maassluis. Er is met allerlei partijen gesproken om de ambities de komende jaren te verzilveren. Zo is gesproken met ontwikkelaars over mogelijkheden om te komen tot versnelling en tot meer betaalbare woningbouw. We zijn gestart met de uitvoering van de Notitie Maatwerk en Pauzewonen en we zijn verder met de bevordering van de doorstroming via onder meer het experiment met de Wooncoach. In het kader van de uitvoering van de moties (2018) over starterswoningen is een onderzoek opgestart en is in het najaar een concept Verordening doelgroepen woningbouw in de inspraak geweest, die in het voorjaar van 2020 ter vaststelling zal worden aangeboden. Daarmee kan de bouw van betaalbare woningen op locaties verplicht worden gesteld. Tot slot is de nieuwe Woonvisie samen met Maasdelta en de VBBM vertaald in de Prestatieafspraken Woonbeleid Maassluis sociale huursector 2020-2024. Deze afspraken zijn in december 2019 ondertekend en geven op de genoemde 7 opgaven, de verschillende afspraken en activiteiten van de partijen weer.
Overbewoning
Om overbewoning en de daaruit voorkomende onwenselijke en overlast gevende situaties te voorkomen werken we aan een paraplu bestemmingsplan overbewoning. De gemeenteraad heeft daarom op 17 september 2019 een voorbereidingsbesluit genomen om ervoor te zorgen dat tijdens het voorbereiden van het nieuwe paraplubestemmingsplan overbewoning geen nieuwe panden worden omgezet naar huisvesting voor arbeidsmigranten. Het paraplu bestemmingsplan overbewoning verwachten we in het voorjaar 2020 aan de raad voor te leggen ter vaststelling. Op deze manier wordt voorkomen dat woningen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de huisvesting van arbeidsmigranten, studenten, etc. en beschikbaar blijven voor de reguliere woningzoekenden.
Implementatie Omgevingswet
In het voorjaar van 2019 is gestart met de implementatie van de Omgevingswet waarvan het voornemen was om deze in 2021 van kracht te laten worden. Dat is overigens echter uitgesteld. Met de ambtelijke organisatie zijn diverse bijeenkomsten en workshops georganiseerd en ook met de raad en het college zijn diverse werksessies gehouden om kennis te nemen van wat de nieuwe wet inhoudt en meer duidelijkheid te krijgen over de rol die de raad en het college daarin krijgen. Begin 2020 zal een ambitiedocument worden opgesteld en aan de raad worden voorgelegd waarin voorstellen over de Maassluise invulling van de Omgevingswet en de planning, in zijn opgenomen.