Programma 1 Veiligheid en handhaving

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Ondermijning
De nota ondermijning is in juli 2019 door de raad vastgesteld. Het vastgestelde beleid  m.b.t. ondermijning is een plan van aanpak dat in de komende vier jaar wordt uitgerold. Daarnaast is de aanpak Heling opgesteld en zijn de beleidsregels Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) aangepast. De Wet Bibob wordt ingezet om de achtergrond van een ondernemer, inwoner of bedrijf te onderzoeken en daarmee ondermijning tegen te gaan. In Maassluis wordt de Wet Bibob toegepast bij aanvragen voor horeca- en kansspelautomatenvergunningen, coffeeshops, seksinrichtingen, vastgoed- en grondtransacties en omgevingsvergunningen. Door de wijziging van de beleidsregels in 2019 is het nu ook mogelijk om de Wet Bibob toe te passen bij subsidieaanvragen. De Wet Bibob is in 2019 regelmatig toegepast door het instellen van het 'eigen onderzoek' bij vergunningaanvragen. Er is in 2019 geen aanvraag voor onderzoek ingediend bij het Landelijk Bureau Bibob. In het kader van de bredere toepassing van de Wet Bibob en de aangepaste beleidsregels heeft een groep medewerkers een cursus over de Wet Bibob gevolgd. Hiermee zijn ze weer op de hoogte van de laatste wijzigingen en kunnen ze het instrument beter toepassen

Plan van aanpak Veilig
In 2018 stelde het college een Integraal plan van aanpak vast voor de aanpak van onder andere woninginbraken, straatroven, overvallen, autodiefstallen en drugs. Aan de uitvoering van het Plan van aanpak is in 2019 verder uitvoering gegeven. Door een toename van het aantal woninginbraken aan het einde van het jaar is hier in samenwerking met politie en buurtpreventie extra op ingezet onder andere door middel van het Donkere Dagen Offensief. Insteek van het Donkere Dagen Offensief is het verminderen van het aantal inbraken, enerzijds door op verschillende manieren voorlichting te geven over preventie en anderzijds door extra te surveilleren en daarmee de pakkans te vergroten. Afgezien van een stijging in de maanden september, oktober en november, was het aantal inbraken in de andere maanden laag en was er in december 2019 ook weer een dalende lijn.

Toepassen bestuurlijke maatregelen
Bij de aanpak van overlast en criminaliteit zet de gemeente, als aanvulling op de strafrechtelijke aanpak, bestuurlijke maatregelen in.
In 2019 zijn 19 huisverboden opgelegd, zijn zes panden gesloten op grond van de Opiumwet en is eenmaal een (preventieve) last onder bestuursdwang opgelegd.

Inzet communicatie en voorlichting
Communicatie is een belangrijk hulpmiddel binnen het veiligheidsbeleid. In 2019 is veelvuldig gecommuniceerd met de inwoners over verschillende veiligheidsgerelateerde onderwerpen. Hierbij valt onder andere te denken aan inbraakpreventie, de bereikbaarheid van politie, advies rondom het afsteken van vuurwerk, voorlichting over verantwoord alcoholgebruik, etc. Hierbij is de gangbare media (De Schakel, bewonersbrieven), social media (twitter, facebook en de website) en de tekstkar ingezet.

Deze pagina is gebouwd op 07/09/2020 10:26:55 met de export van 07/09/2020 10:23:13