Wat hebben we daarvoor gedaan?
Verbeterplan vergunningverlening
Het afgelopen jaar zijn de regels voor aanvragen APV, Drank & Horeca en bijzondere wetten versoepeld en de vergunningaanvragen vereenvoudigd. Er zijn wijzigingen op drie vlakken doorgevoerd: de lokale regels zijn aangepast, een deel van de vergunningaanvragen is gedigitaliseerd en de informatie over vergunningen op de website is aangepast (helder taalgebruik). Momenteel wordt er gewerkt aan het verder optimaliseren van de al gedigitaliseerde vergunningaanvragen. Hierover vindt overleg plaats met de gebruikers, waaronder horecaondernemers. Wanneer dit zowel voor de aanvrager als voor de vergunningverleners goed verloopt, worden de overige vergunningaanvragen ook gedigitaliseerd
Aanpassing Algemeen Plaatselijke verordening (APV)
De APV is in april 2019 gewijzigd. Met deze APV-wijziging is op diverse onderdelen een vermindering van de regelgeving en van de administratieve lasten voor burgers, bedrijven en de gemeente bereikt. Zo is de meldingsprocedure voor een 0-evenement en het aanvragen van een ontheffing sluitingstijden vereenvoudigd. Ook is in de APV de mogelijkheid opgenomen om gebouwen, gebieden of bedrijfsmatige activiteiten aan te wijzen waarvoor een exploitatievergunning verplicht is, dit om ondermijning tegen te gaan. Om de APV voor inwoners toegankelijker te maken, heeft het college in de zomer 2019 een flyer vormgegeven, “Onze APV in vijftien highlights”. Op de flyer worden met iconen vijftien belangrijke zaken uit de APV genoemd.
Het vaststellen van de kadernota Integraal Veiligheidsbeleid
De raad heeft de kaders voor het Integraal veiligheidsbeleid voor de periode 2019-2022 vastgesteld. Het college heeft het uitvoeringsprogramma voor 2019 vastgesteld. In het uitvoeringsprogramma zijn de voornemens van het college op het gebied van integrale veiligheid vastgelegd.
Participatieprojecten
Projecten waarbij inwoners worden betrokken bij een veilige woon-en leefomgeving zoals Buurtpreventie en Waaks!, zijn gecontinueerd. Er is ingezet op werving van nieuwe buurtpreventen, dit heeft geresulteerd in 18 nieuwe buurtpreventen. Bij de Buurtpreventie zijn, inclusief de nieuwe aanmeldingen, 85 inwoners actief betrokken als deelnemer. Bij de Whatsapp groepen zijn ongeveer 3.500 inwoners aangesloten en bij Waaks! ongeveer 40.
Veiligheidsmarkt
Op zaterdag 23 november is in de brandweerkazerne de Veiligheidsmarkt van de gemeente in combinatie met de Open Dag van de brandweer gehouden.
Verspreid over de dag hebben zo’n 800 geïnteresseerden een bezoek gebracht waar zij informatie konden ophalen over allerlei veiligheidszaken. Deze dag is integraal opgezet, waarbij zowel in- als externe partners betrokken waren.
Lokale driehoek
In het najaar 2019 heeft een lokale driehoek plaatsgevonden, waarbij de burgemeester, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie elkaar hebben gesproken over de veiligheid in Maassluis. Doel van de lokale driehoek is om afspraken te maken over prioritering in het tegengaan van criminaliteit en om de samenwerking tussen gemeente, politie en OM te versterken. De volgende lokale driehoek is gepland in het voorjaar 2020.
Burgernet
Een andere manier waarop bewoners een steentje kunnen bijdragen aan veiligheid is via Burgernet. Burgernet is een door de politie ontworpen meldingssysteem waarbij bewoners via een app-bericht, sms’je of telefoontje, politieberichten over verdachten of vermissingen kunnen ontvangen. Als bewoners iets gezien of gehoord hebben, kunnen zij die informatie aan de politie doorgeven. Burgernet blijkt een succesvol initiatief voor bewonersparticipatie en veiligheid. Het doel van de gemeente blijft om de participatie aan Burgernet verder te vergroten. Dit doet de gemeente onder andere door het onder de aandacht te brengen bij inwoners via de media (social media, advertenties in lokale media)
Eind 2019 waren 2.387 (7,4%) inwoners deelnemer aan Burgernet, een toename van 56 ten opzichte van eind 2018.
Grote Evenementen
Furieade
Het grote jaarlijkse evenement, de Furieade, wordt met de veiligheidspartners een aantal malen voor besproken met betrekking tot de veiligheidsaspecten. Voorafgaand aan het evenement heeft een schouw plaatsgevonden.
Het evenement is op een goede en veilige maner verlopen.
Kerstfeest in de stad
Ook het kerstfeest in de stad vroeg als evenement een flinke inzet van de gemeente. Door goede samenwerking met de organisatie en de veiligheidspartners is ook dit evenement op goede en veilige wijze verlopen
Jaarwisseling
Zoals ieder jaar gebruikelijk zijn de preventieve maatregelen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen met betrokkenen doorgenomen. Dit jaar zijn op alle basisscholen weer vuurwerkbrillen uitgedeeld en is aan de groepen 8 lesgegeven door de brandweer over de gevaren van vuurwerk.