Programma 5 Sport, cultuur, recreatie en groen

Speerpunten

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Lokaal Sportakkoord
Er is een start gemaakt om op basis van het nationaal sportakkoord te komen tot een lokaal sportakkoord onder leiding van een externe sportformateur. Samen met sport- en beweegpartijen uit de stad verzamelen we ideeën om meer beweging in Maassluis te krijgen (letterlijk en figuurlijk). Tijdens de kick off op 25 november waren meer dan 70 sportaanbieders, zorginstellingen en andere maatschappelijke organisaties aanwezig. Het lokaal sportakkoord is in maart 2020 gereed en daarna komt er vanuit het Rijk twee jaar een bedrag van € 20.000,- beschikbaar om de activiteiten uit het lokaal sportakkoord samen met de betrokken partijen uit te voeren.

Besloten is om het actualiseren van de sportnota pas na het proces van het lokaal sportakkoord op te pakken om op die manier ook de ideeën van de bijeenkomsten van het lokaal sportakkoord mee te nemen.

Sportstimulering
Via het 'Kies voor Sport'-programma is het voor basisschoolkinderen mogelijk om via clinics kennis te maken met diverse sporten en verenigingen. Voor deze doelgroep wordt ook wekelijks op de woensdagmiddag een speelinstuif georganiseerd om kinderen een zinvolle tijdsbesteding te geven. Ook zijn er wekelijks sportinstuiven voor volwassenen. Deze zijn bedoeld om de conditie op peil te houden, maar daarnaast ook zeker om de sociale cohesie te bevorderen. Zowel de speelinstuiven als de triminstuiven worden goed bezocht.

Buurtsportcoaches
De buurtsportcoaches zorgen ervoor dat de jeugd van 4 tot en met 12 jaar meer beweegt door het verzorgen van gymlessen en pauzesport op school, wijkactiviteiten na schooltijd, wekelijkse sportinstuiven, coördinatie van schoolsporttoernooien en jaarlijks de organisatie van de gezondheidsdag en Sport Experience. De buurtsportcoaches zijn in dienst van Welzijn E25 en ontvangen hiervoor een subsidie.

De buurtsportcoaches hebben ook een rol in het proces van vroegsignalering. Ze hebben allen een training signaleren gevolgd. Welzijn E25 heeft ook een meldcode. In de praktijk is voor de buurtsportcoaches de afspraak dat er melding wordt gemaakt bij de leerkracht. Dit gaat tot op heden vooral over zaken als een slechte motoriek of opvallend gedrag.

Voor wat betreft de schoolsporttoernooien is er eind 2019 in samenwerking met de gemeente, Welzijn E25, de scholen en de verenigingen een nieuwe taakverdeling gemaakt om ervoor te zorgen dat de coördinatie binnen de beschikbare uren van de buurtsportcoaches haalbaar is.

Beweegcoach aangepast sporten
Er is een beweegcoach aangepast sporten voor acht uur per week actief in Maassluis. Haar rol is om meer sportaanbieders te motiveren tot het aanbieden van activiteiten die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking en daarnaast om mensen te matchen aan het aanbod.

In september heeft er in de Margriethal in Schiedam een sport- en speldag aangepast sporten plaatsgevonden voor mensen uit Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Schoolzwemmen/ schoolzwemmen Diamant
Kinderen uit groep 5 en 6 krijgen wekelijks schoolzwemmen in zwembad Dol-Fijn. Voor kinderen die op de Diamant zitten worden wekelijks zwemlessen verzorgd om de groep kinderen, veelal afkomstig uit landen zonder zwemcultuur, zelfredzaam te maken in het water.

Jeugdfonds Sport en Cultuur
Om financiën geen drempel te laten zijn om te gaan sporten of aan culturele activiteiten mee te doen, kan in Maassluis gebruik gemaakt worden van het jeugdfonds. Deze vergoedt de contributie van een kind tussen 4 en 18 jaar. Aanvragen kunnen gedaan worden door een intermediair, dit is iemand die op een professionele wijze bij het kind/ het gezin betrokken is.
Eind 2019 is ook het jongvolwassenenfonds opgericht. De gemeente draagt hier financieel niets aan bij, maar jongeren van 18-27 jaar kunnen voor de contributie terecht bij dit fonds. Fonds Schiedam-Vlaardingen heeft dit voor twee jaar mogelijk gemaakt.

Recreatie
Recreatie, waterrecreatie en cultureel erfgoed kennen diverse gremia waar men steeds meer elkaar weet te vinden. We zetten in op goed beheer en onderhoud van het groen en de fiets- en wandelpaden. Ook de vaarverbindingen en de arrangementen zijn in voorbereiding, daarnaast is de website Hollands Welvaren opgestart. Tevens is de intercity van de gouden eeuw geïntroduceerd.
Begin 2019 is een subsidie verleend voor de bouw van een trekschuit, type Snikschuit, die door de stichting Historische scheepswerf Zorg en Vlijt in Maassluis wordt gebouwd. De bouw is voor het publiek toegankelijk en vordert gestaag.

Breder bereik van cultuur
De Cultuurmakelaar is ingezet om initiatieven te ontplooien waarbij verbindingen tot stand zijn gebracht tussen onder andere culturele instellingen, instellingen binnen het sociaal domein en onderwijsinstellingen.
Enkele voorbeelden daarvan zijn 'Bakkie Doen' voor het bereiken van eenzame burgers, Het project 'pARTy' voor kinderen die anders niet aan vakantieactiviteiten kunnen deelnemen, het 'Project 7' waar heel veel Maassluizers en Maassluise instellingen hebben meegewerkt, het project 'Zing Nederlands met me' met name voor anderstaligen om hun taalvaardigheid op een laagdrempelige en plezierige wijze te oefenen en te vergroten.
Het jongerenvlogteam van Welzijn E25 en de Historische Vereniging Maassluis hebben een mini documentaire gemaakt over de verhalen van migranten over Maassluis.
Ter stimulering van de fitheid van ouderen is in samenwerking tussen Argos Zorggroep, Careyn Gezondheid Service B.V. en een lokale dansschool het project 'Dance for Health' uitgevoerd.
In het kader van het communityproject Sluispolder West zijn diverse activiteiten met bewoners georganiseerd zoals workshops op het gebied van poëzie en keramiek en creatieve culturele ontmoetingen. De opbrengst van de activiteiten betrof onder andere door bewoners gemaakte keramische schalen die een veilige plek in de wijk krijgen, tijdelijke tekstfragmenten van gedichten van bewoners op sloopflats, het delen van verhalen uit de wijk en het werken aan een gedicht dat  een plek op een van de gevels in de wijk zal krijgen.
Van diverse partijen is input gevraagd en ontvangen ten behoeve van het evalueren van de Cultuurvisie.
Met volledige betrokkenheid van de kunstenares van de beelden van de Boeiende Route is gestart met de werkzaamheden om twee beelden uit de serie te vervangen door beelden van duurzamer materiaal.
Uit het zogenaamde 'aanjaagbudget' van de Cultuurvisie zijn subsidies toegekend aan vernieuwende initiatieven tussen kunst- en cultuurpartners en partijen die niet als vanzelfsprekend cultuur als samenwerkingspartner kenden.
Er heeft intensief contact plaatsgevonden tussen de Bibliotheken Maassluis|Midden-Delfland en Vlaardingen en de gemeenten Midden-Delfland, Vlaardingen en Maassluis over het realiseren van een fusie tussen beide Bibliotheken.
Via het 'Kies voor Cultuur'-programma is het voor basisschoolkinderen mogelijk om kennis te maken met kortlopende activiteiten van culturele instellingen.

Versterken Cultuuronderwijs
Veel energie is gestoken in het benaderen van basisscholen met als doel hun beleid op het gebied van Cultuureducatie verder vorm te geven.
Met betrokken partijen, culturele instellingen en cultuurcoördinatoren van de scholen, zijn ideeën ontwikkeld om te komen tot een CultuurmenuPlus-programma met onderdelen uit de Canon als uitgangspunt.
Gebruikmakend van de Rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit hebben wij het financieel mogelijk gemaakt dat leerkrachten konden deelnemen aan de 'Cursus Intern Cultuurcoördinator'.
Met het Lentiz Reviuslyceum en enkele culturele instellingen zijn resultaten bereikt om ook cultuureducatie een plek binnen het voortgezet onderwijs te geven. Een eerste activiteit betrof stARTup en de aanzet is gegeven tot het komen van een Cultuurklas.

Versterken lokale evenementen
Er is een subsidie verstrekt voor een jongerenevenement tijdens de Furieade. '538 DJ´s on Tour' stond op de vrijdagavond op het programma.

Deze pagina is gebouwd op 07/09/2020 10:26:55 met de export van 07/09/2020 10:23:13